何莫邪:中国古代自我概念的分析法

中国古代自我概念的分析法

作者:高级管理员 发布日期:2017-04-11
主题
中国古代自我概念的分析法
活动时间
-
活动地址
中山大学南校区马丁堂二楼讲学厅
主讲人
何莫邪

  自我指涉较为普遍。但我想指出,关于“自我”或“我”的概念,在哲学和语言学层面都很复杂。本演讲试图从中国文献中重构成为自我的历史民族志,进而呈现关于古汉语中诸多不同第一人称显著差异及其发展到现代情状的哲学分析。与之类似,我将对古汉语中的对比反身代词进行哲学分析。同时,将细致分析古代中文世界的作者如何在其行文中表达自我,以及他们如何看待自我与文本,以及自我与读者的关系。

 

  Self-reference is universal. But I shall show that the concept of the EGO or the "I" is philosophically as well as philologically complex indeed. The present paper is concerned with the historical ethnography of being oneself as it can be reconstructed from Chinese literature. I shall presents a philosophical analysis of the deep differences between the many different first person pronouns in classical Chinese and their development down to modern times. Similarly I shall present a philosophical analysis of the contrasting reflexive pronouns in classical Chinese. I shall consider in detail how ancient Chinese authors presented themselves in their texts and how they placed themselves in relation to their own texts and in relation to their audience. 

 

地点:中山大学南校区马丁堂二楼讲学厅

时间:2017年4月13日(周四) 19:00

 

主讲人:何莫邪

世界著名汉学家、哥本哈根大学汉语言文学教授

 

  何莫邪(Christoph Harbsmeier),出生于德国哥根廷,世界著名汉学家。曾长期在挪威奥斯陆大学担任汉学教授,现任丹麦哥本哈根大学汉语言文学兼职教授。1996年起,他先后在普林斯顿大学、伯克利大学、密歇根大学和香港中文大学担任访问学者。他是北京大学、复旦大学、武汉大学、浙江大学、华东师范大学、上海师范大学和新疆大学等国内高校的客座教授。他的主要研究领域是汉学研究、古代汉语、汉语语法、中国漫画研究、历史学、哲学语言等等多个研究领域。